dinsdag 2 april 2013

Ben je bij de neus genomen?

Het is één april geweest, de dag van de grapjes en 'verzendingen'. De traditie om mensen op de eerste dag van april voor de gek te houden, bestaat al eeuwen. Vaak worden mensen op pad gestuurd (verzonden) om onzinnige dingen te halen, zoals een 'plintenladder'.
Ben jij ook in de maling genomen? Heeft iemand je verteld dat je veter los zit of heb je zelf een grap uitgehaald met iemand?
Dit jaar viel 1 april met Pasen, dus je had natuurlijk heel veel grappen kunnen uithalen met eieren. Als je vergeten bent iemand te foppen, kun je misschien nog het volgende experiment uitproberen. Je kunt zelf een stinkbom maken die naar rotte eieren ruikt. Het duurt een paar dagen voordat ie klaar is en het stinkt enorm!

WAARSCHUWING: DEZE STINKBOM RUIKT HEEL SMERIG. NIET GEBRUIKEN IN HUIS OF OP SCHOOL!

Dit heb je nodig:

  • lucifers
  • ammoniak
  • frisdrankflesje
  • schaar
Dit moet je doen:
Stap 1: Knip van ongeveer 20 lucifers de kopjes af en doe ze in de schone, droge fles.
Stap 2: Doe er twee eetlepels ammoniak bij en schud ermee zodat het goed gemengd is.
Stap 3: Wacht drie tot vier dagen voordat je de fles openmaakt, het zal enorm stinken!

Zo werkt het:
In de kopjes van lucifers zit waterstofsulfide, wat met de ammoniak reageert tot ammoniumsulfide. Ammoniumsulfide is een stofje dat enorm stinkt en ook gebruikt wordt in stinkbommen die je in de winkel kunt kopen. Het gas is een beetje giftig, dus gebruik het niet in een ruimte zonder ventilatie of waar mensen lang moeten blijven zitten. Als je er aan ruikt, moet je niet hard snuiven, maar de lucht voorzichtig naar je neus wapperen met je hand.

Veel stinkplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten