maandag 25 maart 2013

Spectaculaire eieren!

Het is weer bijna Pasen! Het feest van het nieuwe begin vieren we op veel verschillende manieren in verschillende culturen. Het meest herkenbaar is toch het paasei. Een ei is een symbool voor een nieuw begin, zoals de lente. Om de vogels niet te veel te storen, zoeken we geen echte eieren, maar paaseieren die we zelf verstopt hebben. Het is heel leuk om de eieren zelf te versieren met mooie kleurtjes en strikjes en het kan zelfs met wetenschap!

Dit heb je nodig:

  • eieren
  • kristallen (aluin, suiker, zout)
  • prikker: naald, satéprikker (optie)
  • kleurstof (optie)
  • beker
  • pan
  • vuur
  • volwassen assistent
Dit moet je doen:
Stap 1a: Laat je assistent water aan de kook brengen en los daarin zoveel mogelijk van je gekozen kristallen op. Suiker en zout geven kubusvormige kristallen, aluin (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) geeft zeshoekige kristallen. Je oplossing is verzadigd als de kristallen niet meer oplossen. Je kunt er nu ook kleurstof doorheen roeren.
Stap 1b: Ondertussen kun je de eieren uitblazen, zodat ze langer houdbaar zijn. Daarvoor moet je met de prikker gaatjes maken: één aan de bovenkant en één aan de onderkant van het ei. Steek de prikker in het ei en roer een beetje rond zodat de dooier kapot is. Als je dan op het bovenste gaatje blaast, komt alles eruit aan de onderkant.
Stap 2: Giet de verzadigde oplossing in de beker en dompel je ei helemaal onder. De kristallen zullen zich vormen op de buitenkant van het ei, maar ook aan de binnenkant als je het hebt uitgeblazen. Op die manier kun je je eigen geode maken! Wil je sneller resultaat, dan kun je eerst zaadkristallen aanbrengen. Daarvoor smeer je lijm op je ei en daarop doe je alvast wat kristalletjes.

Extra optie!
In plaats van kleurstof kun je ook rode koolsap gebruiken. De kleur van je ei kun je variëren door het na het kleuren even te 'beschilderen' of door onder te dompelen in azijn. Je kunt de azijn verdunnen om verschillende tinten roze/rood te maken. Een oplossing van zuiveringszout maakt je ei blauwer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten