donderdag 5 april 2012

Pasen!

Dit weekend is het Pasen en kun je lekkere paaseitjes eten! Maar dat is niet waarom we Pasen vieren.
Vandaag is het Witte Donderdag, waarop het Laatste Avondmaal van Jezus herdacht wordt. Vlak daarna werd hij gearresteerd.
Morgen is het Goede Vrijdag en dan wordt herdacht dat Jezus gekruisigd werd en stierf.

Op zaterdag is het Stille Zaterdag, omdat dan alle kerkklokken stil blijven tot aan de Paasmis. Soms vertellen ouders aan hun kinderen dat de klokken allemaal naar Rome zijn gevlogen, om bij de Paus te zijn... Aan het einde van de zaterdag is het Paaswake en steken gelovige mensen kaarsen aan en bidden ze omdat ze geloven dat Jezus op die nacht weer is opgestaan uit de dood.
En dan is het Pasen op zondag en maandag! Met Pasen vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood en aan zijn apostelen verschijnt.

In het hele verhaal vind je geen paasei terug! Waar komen die dan vandaan?

Door de kerk was het vroeger verboden om eieren te eten tijdens de vastenperiode. Vasten duurt traditioneel van de woensdag na Carnaval (Aswoensdag) tot Pasen. Daarom aten mensen pas eieren tijdens Pasen en de oudste eieren werden mooi versierd.

Het verstoppen is al een hele oude traditie. Dat komt van de Germanen, die eieren begroeven in hun akkers, om ze vruchtbaar te maken voor het nieuwe jaar.

Veel plezier met het versieren, verstoppen, zoeken en eten van je paaseitje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten