woensdag 21 maart 2012

Experiment: maak je eigen sfeerkaarsje met 'special effects'

!!! WAARSCHUWING: DIT IS EEN EXPERIMENT MET MESSEN EN VUUR !!!

! GEVAAR !

Wil je dit experiment zelf proberen? Vraag dan altijd een volwassene om je te helpen. Aan het einde zul je een mooi kaarsje hebben dat leuk staat op de tuintafel.

Dit heb je nodig:
  • mandarijn of sinaasappel
  • olijfolie (of andere plantaardige olie)
  • lange (barbeque-) aansteker
  • schilmesje
Dit moet je doen:
Stap 1:
Snijd de mandarijn doormidden, zodat je de bovenkant en de onderkant apart hebt. Peuter de halve partjes er voorzichtig uit, want je wil het witte strengetje als lont gebruiken. Eet de partjes op (hartstikke gezond!).

Stap 2:
Druppel voorzichtig wat olijfolie rond je 'lontje'. Doe er niet teveel olie in. Als je lont helemaal onder staat, zal je kaars niet branden. Het witte van de schil moet er nat uitzien.

Stap 3:
Plaats je kaarsje op een hitte-bestendige ondergrond en steek je lont aan met de barbeque-aansteker. Het kan ook met een normale aansteker of zelfs met een lucifer, maar dan verbrand je waarschijnlijk je vingers.

Stap 4:
Gebruik de schil die je overhebt om in reepjes te scheuren. Houd de schil een paar centimeter bij het vlammetje vandaan en vouw hem zo hard dubbel dat 'ie knakt. Je zou een klein steekvlammetje moeten zien!

Zo werkt het:
De halve schil werkt net als bij een theelichtje om de olie binnen te houden. De olie zuigt in de lont en verdampt. De olie brandt zelf niet, de damp wel! Daarom wordt je kaarsje aan de onderkant niet warm (zet hem voor de zekerheid toch maar op een veilige ondergrond). Als je de schil met de mooie glimmende kant naar de vlam toe breekt, ontsnapt er een beetje citrusolie en dat vlamt! Dat zorgt voor een steekvlammetje...
dit is niet de steekvlam die je met een sinaasappelschilletje kunt maken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten