donderdag 5 april 2012

Experiment: maak zelf een wolk!

Het is wel lente, maar deze week is het behoorlijk bewolkt! Dat komt omdat er veel vocht in de lucht zit en er een lage druk-gebied boven Nederland hangt. Lage druk betekent dat de deeltjes waarvan lucht gemaakt is, minder hard drukken dan normaal. Dat komt omdat er minder van zijn en omdat het koud is waardoor ze minder snel bewegen. Wolken ontstaan doordat kleine vochtdeeltjes druppeltjes gaan vormen. Dat doen ze meestal aan minuscule stofdeeltjes die in de lucht zweven.

Nu je dit allemaal weet, kun je je eigen wolk gaan maken!

Dit heb je nodig:

  • een doorzichtige, schone frisdrankfles met een dop
  • een lucifer
  • water
  • een volwassene
Dit moet je doen:
Stap 1:
Doe een beetje water in de fles, zodat het ongeveer een centimeter diep is. Draai de dop op de fles en schud even flink, zodat er overal druppels aan de zijwand zitten. Draai de dop weer van de fles.

Stap 2:
Vraag een volwassene om de lucifer aan te steken. Blaas de lucifer uit en vang de rook in de fles. De gedoofde lucifer mag ook in de fles. Draai snel de dop er op en zorg dat de fles goed is afgesloten!

Stap 3:
Knijp zo hard je kunt in de fles. Laat hem ineens los om een wolk te maken!
(je kunt ook een fietspomp gebruiken om druk op te bouwen, dan krijg je ook een 'dikkere' wolk)

Zo werkt het:
Eerst verspreid je het water door de fles. Daardoor kan het water alvast een beetje verdampen. Daarna doe je rook in de fles, dat zijn de stofdeeltjes waar druppeltjes aan kunnen vormen. Als je dan in de fles knijpt, gaat de luchtdruk omhoog en wordt de lucht een beetje warmer. Als je loslaat, daalt de druk ineens heel erg. Daarmee doe je hetzelfde als wat er in de natuur gebeurt en creeƫr je een echte wolk! Als je dan weer in de fles knijpt, gaat de wolk weg. Laat je los, dan komt 'ie weer terug, enzovoorts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten