woensdag 14 maart 2012

Experiment: maak je eigen penicilline!

Penicilline is een zogenaamd 'antibioticum'. Dat is een medicijn waarvan bacteriën doodgaan en waarmee je ziektes kunt genezen die je kunt krijgen van bacteriën. Penicilline wordt gemaakt van een schimmel, die je eenvoudig zelf kunt kweken.

Dit heb je nodig:
- citroen
- schone, lege pot of blik
- water
- plastic folie of aluminium folie
- vergrootglas

Dit moet je doen:
Stap 1:
Doe de citroen in de pot of het blik. Doe er een paar druppels water bij en sluit alles goed af met de folie.

Stap 2:
Zet de opgesloten citroen minstens een week op een donkere plek, zoals de kelder of een keukenkastje.

Stap 3:
Neem na een week de citroen uit de pot of het blik. Bekijk hem goed met je vergrootglas. Je ziet allemaal groene donshaartjes. Zorg dat je de schimmelhaartjes niet aanraakt of er op ademt, misschien ben je wel allergisch!

Zo werkt het:
De groene, pluizige schimmel is eigenlijk een verzameling van miljoenen ééncellige plantjes die samen groeien. Het is dezelfde schimmel als in blauwe kaas en waarvan wetenschappers penicilline maken. Gooi na je onderzoek de pot of het blik met de folie en de citroen weg en was je handen. Je kunt de citroen ook nog gebruiken voor het experiment hieronder!


!!!Extra experiment!!!
Gebruik je geschimmelde citroen om ander fruit sneller rijp te laten worden.
Dit moet je doen:
Stop je geschimmelde citroen samen met onrijp fruit in een zak en leg deze weg. Leg ook wat onrijp fruit op een andere plaats, zodat je kunt controleren of de citroen verschil heeft gemaakt.
Controleer de zak na één dag en noteer je resultaten.
Dit gebeurt er:
De schimmel geeft ethyleen-gas af. Het gas van één citroen is genoeg om honderden stukken fruit sneller te laten rijpen. Was het rijpe fruit goed af voordat je het opeet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten