Je weet vast wel hoe een magneet werkt. Iedere magneet heeft een noordpool en een zuidpool en die trekken elkaar aan. Als je twee magneten hebt, kun je testen dat de noordpolen elkaar wegduwen en de zuidpolen duwen elkaar ook weg. Het heeft allemaal te maken met de elektrische lading van de deeltjes in de magneet.
De atomen in een stof hebben een elektrische lading. In de meeste stoffen zijn die elektrische ladingen alle kanten op gericht, daarom merk je er niks van. In sommige stoffen kan die lading zich verplaatsen van atoom naar atoom. Dat gebeurt binnenin een magneet, maar ook daarbuiten! Buiten een magneet kun je zien hoe de lading beweegt door een papiertje over de magneet te leggen en er ijzervijlsel op te strooien. De kleine ijzerkorreltjes blijven dan hangen in de veldlijnen en die zie je dan op het papier.
De bekendste magneten zijn van ijzer of een ander metaal. In een ziekenhuis kunnen ze met supersterke magneten zelfs in je lichaam kijken! Het apparaat waarmee ze dat doen, is een MRI-apparaat. Die werkt doordat je in je lichaam ook atomen hebt die magnetisch zijn. Niet alleen in jouw lichaam, maar zelfs in een tomaat.
Met een experiment kun je testen hoe magnetisch een tomaat is!
Dit heb je nodig:
- satéprikker
- 2 cherrytomaatjes
- spijker
- plankje
- hamer
- sterke magneet
Dit moet je doen:
Stap 1: Vraag een volwassene om de spijker stevig in het plankje te slaan, maar niet te diep.
Stap 2: Prik de tomaatje aan beide kanten van de satéprikker en balanceer ze op de spijker
Stap 3: Breng de magneet zo dicht mogelijk bij één van de tomaten zonder deze aan te raken. Als je magneet sterk genoeg is, zal de tomaat er vandaan bewegen!
Als je op de afbeelding hierboven klikt, zie je in een filmpje hoe het werkt. De onderzoeker heeft voor zijn experiment een stokje gebalanceerd op een naald in een oud filmkokertje, maar het zou ook moeten werken met een spijker in een plankje...
Lukt het jou? Stuur ons een filmpje van je experiment (info@mad-science.nl) en maak kans op een te gekke Mad Science goodybag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten