donderdag 9 oktober 2014

Hoe ruikt de maan?Met dit experiment kun je uitvinden hoe de maan ruikt! De eerste astronauten op de maan namen onder hun maanschoenen stof mee in het ruimteschip. Ze zeiden dat het een beetje ruikt naar buskruit...


De geur van buskruit komt vrij als de stoffen erin reageren met zuurstof. Buskruit zit ook in rotjes en klappertjes van speelgoedpistolen en het ontploft als het met zuustof reageert. De maan is gelukkig niet zo explosief. De mineralen op de maan komen nooit in aanraking met zuurstof, omdat de maan geen atmosfeer heeft. Er is geen lucht, dus ook geen zuurstof. Pas in de ruimtecapsule kwam het stof in aanraking met zuurstof en rook de bemanning de typische lucht.

Hoe kun je zelf de maan ruiken? Wetenschappers hebben een theorie dat de aarde heel lang geleden heeft gebotst met een andere planeet, die ze Theia noemen. Bij die botsing is Theia helemaal vernietigd en de aarde smolt helemaal. Door de klap vloog er een enorme druppel gesmolten aarde weg en dat is later onze maan geworden. De maan is gemaakt van hetzelfde materiaal als onze aardkorst, dus kunnen we de geur van de maan gewoon uit de grond halen!

Dit heb je nodig:
- kiezelstenen
- oude lap
- hamer
- stevige ondergrond
- je neus

Dit moet je doen:
Stap 1: Leg de kiezelsteen op een stoeptegel of ander stevig oppervlak en leg er de lap overheen. Druk de lap een beetje aan, zodat je goed kunt zien waar de kiezelsteen ligt. De lap zorgt ervoor dat er geen stukken kunnen wegspatten bij stap 2.

Stap 2: Sla met de hamer hard genoeg op de kiezelsteen om hem in stukken te breken! 

Stap 3: Ruik aan de kiezelsteen

Dit gebeurt er:
De kiezelsteen is gemaakt van hetzelfde als de aardkorst en de maan. De binnenkant is niet in aanraking gekomen met zuurstof, dat gebeurt pas als je de kiezelsteen kapot maakt. Als je er dan snel aan ruikt, ruikt ie hetzelfde als de maan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten