maandag 4 februari 2013

Lekker ruiken met walviskots!

Zou jij kots van een walvis op je lichaam gebruiken om er lekker van te ruiken? Je denkt vast van niet, maar potviskots (of ambergris) wordt gebruikt in dure parfums, zoals die van Chanel.

In Engeland vond een man tijdens een strandwandeling een stuk rots. Dat is op zich niet bijzonder, maar zijn hond bleef er naar blaffen. Toen de man aan de rots rook, vond hij hem heel erg stinken. Thuisgekomen keek hij op internet en ontdekte dat die stinkende rots waarschijnlijk ambergris is. Als dat zo is, is de drie kilo zware klont ongeveer 130.000 euro waard!

Wetenschappers denken dat potvissen ambergris aanmaken om te zorgen dat de snavels van reuze-inktvissen makkelijker door de darmen gaan. In de parfumindustrie wordt meestal een nagemaakt produkt gebruikt, omdat walviskots niet altijd en overal te krijgen is.

Zelf parfum maken? Dat kan!
Dit heb je nodig:

  • een grote beker of schenkkan
  • koffiefilters
  • schaar
  • lekker ruikende, verse bloemen (rozen en lavendel ruiken het sterkst)
  • water
Dit moet je doen:
Stap 1: gebruik de schaar om kleine stukjes te maken van de bloemen. Je kunt misschien verse bloemen halen bij de bloemenkraam op de markt, vlak voordat de markt opgeruimd wordt of op zaterdagmiddag als de bloemist gaat sluiten.
Stap 2: Stop een koffiefilter in de grote beker of maatkan en leg er alle blaadjes in. Giet er langzaam water op tot de bloemetjes helemaal onder staan.
Stap 3: Leg een extra koffiefilter op de bloemetjes en laat het geheel een nacht staan.
Stap 4: Knijp het water uit de filters en de bloemetjes en doe het bijvoorbeeld in een flesje. Met een strik erom is het een mooi zelfgemaakt kadootje voor Valentijnsdag...

Zo werkt het:
De geurstoffen van de bloemen zitten in de blaadjes. In de bloemblaadjes zitten cellen en die maak je kapot als je ze knipt. De geurstoffen kunnen dan uit de cellen in het water komen. Als je het water daarna nog even kookt, wordt de geur nog sterker! Dat komt omdat het water wel verdampt, maar de geurstoffen niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten