maandag 10 december 2012

De magisch vliegende kerstbal?

Natuurlijk bestaat magie niet en kan een kerstbal niet uit zichzelf vliegen. Maar, met dit experiment kun je een balletje van tinsel laten zweven! Tinsel is dat dunne spul van zilveren sliertjes waarmee je de kerstboom kunt versieren. Het is gemaakt van mylar

Het is in heel veel kleuren verkrijgbaar, maar de zilveren zijn het best geschikt voor dit experiment. Hoe dunner de sliertjes zijn, hoe beter.

Dit heb je nodig:

  • vier sliertjes tinsel
  • een pvc-buis of ballon
  • een trui of je haar
Dit moet je doen:
met dank aan Science Bob
Stap 1: Leg de vier sliertjes naast elkaar en leg een knoop aan allebei de uiteinden. Je kunt ook experimenteren met meer of minder sliertjes
Stap 2: Wrijf met de opgeblazen ballon of de pvc-buis over je trui of je haar. Terwijl je die in je ene hand houdt, laat je met je andere hand je tinsel erop vallen.

Zo werkt het:
Door met de buis of ballon over je haar te wrijven, geef je het een statische lading. Die lading is negatief en wordt aangetrokken door een positieve lading, net als een magneet. Je tinsel is eerst neutraal, maar neemt meteen de lading over als het de buis of ballon raakt. Omdat alles dezelfde lading heeft, stoot het elkaar af. Net als magneten dus. De tinseldraadjes stoten elkaar ook af, net als je haren wanneer je een Van de Graaff-generator aanraakt! Je merkt dat de tinsel aangetrokken wordt door andere voorwerpen, zoals lampen, muren, meubels en mensen om je heen. Zodra het zo'n voorwerp raakt, verliest het zijn lading en blijft het plakken of valt naar de grond. Probeer maar eens uit wat het effect is van verschillende truien, ballonnen, dikkere of dunnere buizen en meer of minder sliertjes.
Prof. Silly Brilly staat op het punt deze jonge dame te 'ontladen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten