woensdag 29 februari 2012

Schrikkeljaar / schrikkeldag!

Vandaag is het 29 februari, een schrikkeldag. Daar hoef je niet van te schrikken hoor. Het is een extra dag die één keer in de vier jaar voorkomt.

De Geschiedenis
De oude Egyptenaren wisten al in 237 voor Christus dat de aarde één hele ronde om de zon maakt als de aarde zelf 365 en een kwart keer is rondgedraaid. Daarom spraken ze af dat er om de vier jaar één extra dag in het jaar zit. Daar maakten ze een extra feestdag van!
 In de tijd van Julius Caesar, 45 jaar voor Christus, werd er een 'nummerloze dag' afgesproken: een dag zonder datum, tussen 23 en 24 februari. Dat is na een aantal jaren een extra dag geworden: 29 februari.
Later kwamen de geleerden erachter dat de kalender nog steeds niet helemaal klopte. Iedere 1000 jaar liep de kalender 8 dagen achter op de zon! Daarom hebben ze in de 16e eeuw tien dagen weggelaten. De week ging ineens van donderdag 4 oktober naar vrijdag 15 oktober 1582.
Om te voorkomen dat ze dezelfde fout zouden maken, werd afgesproken dat een je een schrikkeljaar altijd door vier kunt delen, behalve de eeuwen. Daarom zijn 2004, 2008 en 2012 wèl schrikkeljaren, maar is 2100 dat niet. Het jaar 2000 was wel een schrikkeljaar, omdat je het kunt delen door 400.

De Naam
Het woord "Schrikkeljaar" komt van het oude Middelnederlandse woord "scricken", wat betekent: met grote passen of springen.

Nog meer 'schrikkels'?
Er bestaat ook een schrikkelseconde. Dat is een extra seconde die ongeveer elk anderhalf jaar wordt opgeteld bij de gewone tijd, om kleine afwijkingen in de atoomklok bij te stellen.
een atoomklok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten