woensdag 29 februari 2012

Alles over navelpluis

Misschien heb je het zelf, misschien heb je het wel eens bij iemand anders gezien: navelpluis. Zo'n wollig propje in je navel. Mensen hebben het al eeuwen lang, maar pas sinds kort weten we precies wat het is en waar het vandaan komt.

De Feiten


Jongens hebben het vaker dan meisjes, en grote mensen vaker dan kinderen. In de winter komt navelpluis vaker voor dan in de zomer. Meestal is navelpluis blauw.

De Vragen

  1. Wat is navelpluis eigenlijk?
  2. Waar komt navelpluis vandaan?
  3. Waarom is het meestal blauw?
  4. Waarom hebben jongens het vaker dan meisjes?
  5. Waarom hebben grote mensen het vaker dan kinderen?
  6. Waarom heb je in de winter meer kans op navelpluis?
  7. Welk kledingstuk geeft het meeste pluis?
De Antwoorden
  1. Navelpluis is gemaakt van dode huidcellen en vezels van je kleren.
  2. Navelpluis komt van je kleren die langs je lichaam schuren. Daardoor komen er vezeltjes en huidcellen los. Omdat de haartjes op je buik naar je navel wijzen, beweegt al het pluis daarnaartoe.
  3. De meeste mensen dragen kleding met blauwe vezels, zoals een spijkerbroek. Er komt daarom meer blauw pluis los.
  4. Jongens hebben langere en dikkere haartjes op hun buik dan meisjes. De vezels blijven daarom beter hangen.
  5. Grote mensen hebben meer haar op hun buik dan kinderen. Daarom 'vangen' ze meer vezels uit hun kleren.
  6. In de winter draag je meer kleren om warm te blijven. In de zomer draag je soms alleen zwemkleding en heb je een blote buik. Dan heb je geen vezeltjes om te vangen met je buikhaartjes...
  7. Dat is een vraag voor een experiment, omdat het bij iedereen anders kan zijn. Hieronder lees je hoe je het kunt onderzoeken.

Dit heb je nodig:
  • je navel
  • onderbroek
  • gewone broek
  • shirt
  • trui
  • vergrootglas
Dit moet je doen:
Stap 1
Probeer verschillend gekleurde kleding. Bijvoorbeeld een witte onderbroek, een blauwe spijkerbroek, een groen shirt en een rode trui. Je kunt dan later makkelijk herkennen waar de vezels vandaan komen. Als je 's ochtends gedouchet hebt, gebruik dan een handdoek met weer een andere kleur. Misschien komen daar ook wel pluisjes van in je navel terecht...

Stap 2
Draag je kleren de hele dag. Beweeg zo veel mogelijk, zodat je lichaam lekker veel vezels kan losmaken.

Stap 3
Controleer of er aan het einde van de dag een pluisje in je navel zit. Heb je geen pluisje? Dan zitten er niet zoveel haartjes op je buik. Misschien kun je aan je ouders of iemand anders vragen of die het experiment voor je wil doen.

Stap 4
Heb je een pluisje gescoord? Onderzoek het met het vergrootglas om te zien welke vezels er het meest inzitten. Heb je veel shirt-vezels? Of juist veel spijkerbroek-vezels? Misschien alleen maar onderbroekvezels...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten