maandag 19 augustus 2013

Experiment: Gedachtenlezen!

Wetenschap gaat over alles wat je wil weten. Het is de kunst om een experiment te verzinnen dat precies laat zien hoe iets werkt of hoe iets in elkaar zit. Dat is vooral moeilijk als je mensen bestudeert, want die kun je niet zomaar uit elkaar halen! Als je hun gedachten bestudeert, zoals een psycholoog, kun je niet in hun hersenen kijken. Toch hebben wetenschappers een manier bedacht om aan je hersengolven te zien aan welke letter je denkt. Ze kunnen nog geen dromen op een groot scherm laten zien, maar een letter is ook al heel bijzonder!

Met het volgende experiment kun je je klasgenoten testen. Het kan ook met een groepje vrienden of met familie.

Dit heb je nodig:

  • proefpersonen
  • blaadjes en pennen of potloden voor je proefpersonen
  • een briefje voor jezelf waarop je schrijft: roos, rood, hamer.
Dit moet je doen:
Vraag je proefpersonen om een voorbeeld op te schrijven van de volgende drie dingen:
- een bloem
- een kleur
- een stuk gereedschap

Er is een hele grote kans dat ze het volgende hebben opgeschreven:
- ROOS
- ROOD
- HAMER
Als jij dat vantevoren op een briefje schrijft en dan vertelt dat je kunt voorspellen wat zij denken, zullen ze heel verbaasd zijn! 
zo herkenbaar, dat het zelfs op wapenschilden voorkomt!


Zo werkt het:
Je kunt niet gedachtenlezen, maar met wetenschap kun je er wel achter komen wat de meeste mensen denken als je een woord noemt. In je leven leer je dat sommige dingen vaak gebeuren, of je merkt dat sommige woorden altijd bij elkaar passen. Je hersenen leren dan een patroon. Omdat we allemaal in (bijna) dezelfde wereld leven, zijn een heleboel van die patronen ook hetzelfde. Als je die patronen kent, weet je meer over anderen en over jezelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten