dinsdag 7 mei 2013

Experiment: moederdagbloemen!

Moederdag komt eraan! Je moet dus zorgen dat je op tijd een kadootje hebt en bloemen doen het altijd goed. Een mooie gekleurde bos staat natuurlijk heel fraai, maar een bosje witte bloemen is goedkoper. De kleur kun je dan zelf eenvoudig kiezen.


Dit heb je nodig:

  • een bos witte bloemen (vers!)
  • mesje of schaar
  • vaas
  • water
  • kleurstof (voedselkleurstof van de taartafdeling in de supermarkt)
Dit moet je doen:
Stap 1: knip of snij de bloemen schuin af aan de onderkant van de steel. Vraag een volwassene om je hiermee te helpen. Je kunt de stelen het best onder water afsnijden, anders kunnen er luchtbelletjes in de stelen komen en dan werkt het niet.
Stap 2: Doe water in de vaas en voeg er een beetje kleurstof aan toe tot het een mooie kleur heeft. Zet de bloemen erin en wacht tot ze verkleurd zijn. Je kunt deze stap met verschillende kleuren voor verschillende bloemen doen.
Stap 3: Zet de gekleurde bloemen bij elkaar in een vaas en geef ze op zondag aan je moeder! 

Zo werkt het:
Er zijn verschillende systemen die het water door de bloem vervoeren. In de blaadjes verdampt water, waardoor het door een soort vatensysteem (het xyleem) omhoog gezogen wordt. De zwaartekracht trekt er wel aan, maar water maakt gebruik van capillaire werking. Dat betekent dat het tegelijkertijd bij elkaar wil blijven en in het xyleem wil blijven plakken. De verdamping zorgt ervoor dat aan de bovenkant water verdwijnt, net als wanneer je aan een rietje zuigt. De kleuren in het water verdampen niet, die blijven achter in de bloemblaadjes.
Wil je eens creatief doen? Kijk maar eens wat er gebeurt als je een bloem eerst in de ene kleurstof zet en daarna in de andere. Of snijd een steel in de lengte doormidden en zet de helften in verschillende kleuren water. Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten