dinsdag 21 mei 2013

Experiment: Bouw een Atlatl (katapult)!

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen al 90.000 jaar geleden jaagden met een speer. Jagen met een speer zorgde ervoor dat mensen niet dichtbij gevaarlijke dieren hoefden te komen om te jagen. De speer is een belangrijke uitvinding van de oermens geweest en er is in al die tijd heel veel aan verbeterd!
Je kunt een speer gebruiken om te gooien, maar je kunt hem ook afschieten! Het bekendste voorbeeld daarvan is een atlatl. Dat is een speer die gegooid werd met hulp van een andere stok. Eigenlijk is dit de eerste versie van een katapult.
atlatl

Je kunt zelf een atlatl maken, maar speerwerpen kan gevaarlijk zijn. Daarom maken we een veilige versie van dit werptuig.

Dit heb je nodig:
- bezemsteel
- oude tennisbal
- duct tape
- pollepel of opscheplepel
- grote open testruimte (buiten)

Dit moet je doen:
Stap 1: Maak met duct-tape de pollepel vast aan de bezemsteel
Stap 2: Test je nul-afstand: gooi de tennisbal zo ver mogelijk en onthoud waar hij landt. Die afstand is je basis. Nu ga je kijken of je verder kunt gooien met je werptuig.
Stap 3: leg de tennisbal in de kom van de pollepel. Probeer nu de tennisbal te gooien door een grote zwaai te maken met de bezemsteel. Let op dat er niemand in de buurt is die je kunt raken!

Zo werkt het:
Stel je voor dat je arm een spaak is in een wiel. De buitenkant van het wiel beweegt sneller dan de spaak dichtbij de as (je schouder). Daarom gebruik je de hele lengte van je arm om te gooien. Als je de werpstok gebruikt, is de spaak nog langer. Als je net zo snel beweegt, gaat de buitenkant van het wiel sneller, want die legt een grotere afstand af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten