Op deze link lees je hoe je zelf een brood kunt bakken: HOE BAK IK EEN BROOD?
Er staat ook in het recept dat je gist moet toevoegen. Daar kun je een experimentje mee doen, om te zien hoe goed het werkt.
Dit heb je nodig:
- warm water
- een glas
- twee theelepels gist (vers van de bakker)
- twee theelepels suiker
Dit moet je doen:
Vul het glas voor de helft met warm water en roer de suiker en de gist goed door elkaar. De gistcellen kunnen dan goed bij de suiker-moleculen en zullen die gaan 'opeten'.
Dit gebeurt er:
De gistcellen eten de suiker op en er treedt een chemische reactie op. Daarbij wordt suiker veranderd in alcohol (ethanol) en CO2 (koolstofdioxide, koolzuurgas). Eerst lost het gas op in het water, maar als er teveel van is, vormt het belletjes. Die belletjes blijven vastzitten in de gluten (eiwitten van het graan) en vormen op die manier een soort schuim. Met één gram suiker kun je ongeveer een limonadeglas vullen met gas...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten