maandag 29 oktober 2012

Experiment: kweekjes maken!

In de herfst vind je overal bladeren op de grond, het is vochtig en koud. Ideale omstandigheden voor paddestoelen!

Paddestoelen zijn eigenlijk vruchten van schimmel. De schimmel verspreid zich met draden onder de grond en leeft van stoffen die van dode of zieke planten en dieren komen. De paddestoelen ruimen op die manier een hoop op!

Paddestoelen verspreiden zich met sporen. Dat zijn een soort zaadjes die gevormd worden tussen de plaatjes, die onder de hoed van de paddestoel zitten. Met de experimentjes hieronder ga je zelf kweekjes maken!

Dit heb je nodig:
  • paddestoel
  • mesje
  • volwassene
  • papier
  • groot glas of een droge, schone pot
Dit moet je doen:
Stap 1:
Zoek op een droge, zonnige dag een goede paddestoel. Eén met plaatjes aan de onderkant. Draag bij het plukken handschoenen of was je handen meteen, want sommige paddestoelen kunnen giftig zijn! Laat een volwassene de hoed van de steel snijden met het mesje.
Stap 2:
Leg de afgesneden hoed met de plaatjes naar beneden op het papier en zet het glas of de pot er overheen. Dan droogt de paddestoel niet uit. Laat dit een paar dagen staan.
Stap 3:
Haal je glas van de paddestoel af en til voorzichtig de hoed op. Als het goed is zie je de sporen op het papier liggen, precies op de plaats waar ze in de plaatjes zaten.

De sporen zou je kunnen gebruiken om je eigen paddestoelen te kweken. Daarvoor heb je dan substraat nodig, een mengsel van voedingsstoffen waarop de paddestoel kan groeien. Je zou het zelf kunnen maken van rottend stro, maar je kunt het ook vinden op internet of bij een champignonkweker. Wist je dat champignons 200 jaar geleden gekweekt werden op paardenmest?

Een paddestoel is de vrucht van een schimmel. Die schimmels zijn bijna overal! Ze hebben alleen de goede omstandigheden nodig om te kunnen groeien....

Dit heb je nodig:

  • brood, aardappels, koffiedik of koffiepads, theezakjes, fruit, bladeren, yoghurt, kaas
  • plantenspuit met water
  • plasticfolie
  • verschillende schaaltjes of bakjes
  • vergrootglas (optie)
Dit moet je doen:
Stap 1:
Doe in ieder schaaltje één soort voeding. Laat de schaaltjes één uur staan en besproei ze licht met de plantenspuit. Doe er dan plasticfolie overheen.

Stap 2:
Observeer de schaaltjes en let op wat voor soort haren erop komen.

Dit gebeurt er:
De haren zijn eigenlijk sporendragers, net als de paddestoelen. Met een vergrootglas kun je de verschillende vormen zien. De sporen zijn heel licht en verspreiden zich net als stofdeeltjes door de lucht. Op die manier verspreiden schimmels en paddestoelen zich gemakkelijk overal naartoe.

Extra:
Maakt het verschil of je kweekjes in het licht of in het donker staan?
Maakt het verschil of je kweekjes boven de verwarming of in de schuur staan?
Welk kweekje groeit het snelst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten