dinsdag 24 januari 2012

Experiment: IJs in een zakje.

Koken, bakken, braden maar ook ijs maken is wetenschap. Wetenschap voor mensen met honger - Jummie!

Heb je nog strooizout in de schuur staan en zit je te wachten op de horrorwinter? Gebruik dat zout voor dit experiment! Als die horrorwinter dan komt, kun je binnen lekker een ijsje eten.
als de auto er zo uitziet, kun je beter binnen blijven...
Dit heb je nodig:
  • melk, 125 ml
  • slagroom, 125 ml
  • suiker, 30 gram
  • vanille, één stokje (of een paar druppels vanille-extract)
  • zout (keukenzout of strooizout), 130 gram
  • ijsklontjes, 2 bekers
  • een afsluitbaar diepvrieszakje van ongeveer 1 liter
  • een grote waterdichte tas of zak
  • thermometer
  • ovenwanten of handdoek
  • maatbeker (om alles af te meten)
  • bekers en lepels om alles op te eten!
Dit moet je doen:

Stap 1:
Doe de suiker, melk, slagroom en vanille in de diepvrieszak. Als je een vanillestokje gebruikt, moet je eerst de zaadjes eruit halen. Die zaadjes doe je in het zakje, het stokje gooi je gewoon weg. Sluit het zakje goed af.

Stap 2:
Doe het ijs in de grote zak. Meet met de thermometer hoe koud het ijs is.

Stap 3:
Voeg het zout bij het ijs. Stop het kleine zakje in de grote zak en houd de grote zak goed dicht! Doe de ovenwanten aan of gebruik de handdoek, want de zak kan héél koud worden!

Stap 4:
Schud de grote zak rustig heen en weer. Blijf de grote zak ongeveer 10 tot 15 minuten schudden of totdat de ingrediënten in het kleine zakje helemaal zijn veranderd in ijs.

Stap 5:
Doe de grote zak open en gebruik de thermometer om de temperatuur van het ijs-zoutmengsel te meten. Haal het kleine zakje eruit.

zakje met vanille-ijs!
Stap 6:
IJS ETEN! Gebruik de lepels en bekers om het ijs te serveren aan je vrienden en familie.


Zo werkt het:
Als ijs onder 0° Celcius blijft, kan het niet smelten. Er is dan niet genoeg warmte-energie. IJs absorbeert energie om te kunnen smelten. Als je ijs gebruikt om de ingrediënten van het kleine zakje te koelen, wordt er energie van de ingrediënten geabsorbeerd door het ijs. Het ijs gebruikt ook energie van je handen, daarom moet je die beschermen. Als je zout bij het ijs doet, krijgt het een lager vriespunt. Daarom strooien ze zout als het gevroren heeft - het moet dan nòg kouder zijn voordat het bevriest. Het ijs absorbeert dan nog meer energie om te kunnen smelten en het kleine zakje bevriest juist sneller doordat alle energie eruit gaat. Met strooizout werkt het beter omdat de kristallen groter zijn en langzamer oplossen in het water van het ijs. Daardoor koelt alles beter af.

1 opmerking: